|  Tibetská kefírová houba - doma šlechtěná z domácího červstvého mléka ze soukromé farmy ,vyrobí levný lahodný kefír.
    
Je nejen chutný, ale také jde o jeden z nejužitečnějších mléčných výrobků vůbec. Je plný vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a má silné antibakteriální a antifungicidní účinky.Kefír je doslova elixírem života. Dodává energii, stimuluje imunitní systém, hojí záněty, reguluje krevní tlak, brzdí rakovinotvorné bujení. Zlepšuje trávení a sám je velmi dobře stravitelný, dokonce i pro ty, co jsou citliví na laktózu. Navíc je plný prospěšných bakterií, které mají velmi pozitivní efekt na celkové zdraví a dokonce i náladu. Neměl by proto nikdy chybět ve vaší ledničce. Problém ale je, že v obchodech není zrovna nejlevnější. Přesto si ho nemusíte odpírat. Vyrobit si kefír doma je totiž úplně snadné.  Kefírová zrna vložte do klasické zavařovačky o objemu 750 ml. Zhruba 1 polévkové lžíci zalijte asi 250 ml mléka. Sklenici nezavírejte víčkem, jen překryjte například pečícím papírem a zagumičkujte. Pak nechte stát při pokojové teplotě a obsah občas promíchejte dřevěnou vařečkou.Po 12-24 hodinách slijte přes umělohmotný cedník do hrníčku. Kefírová zrna jemně propláchněte, vraťte zpět do sklenice a opět zalijte novým mlékem. Pokud se vám u hotového kefíru oddělí syrovátka, nic se neděje, stačí ho jen plastovou nebo dřevěnou vařečkou promíchat.Věděli jste, že doma vyrobený kefír obsahuje oproti kupovanému zhruba 10x více probiotických organismů?Pokud se budete o kefírové houbičky dobře starat během 14 dnů se vám jejich množství zdvojnásobí.Když nebudete chtít kefír vyrábět - jednoduše houbičky s trochou mléka nebo vody vložte v igelitovém pytlíku nebo v umělohmotném kelímku do mrazáku.Houbičky vydrží i půl roku.Po rozmrazení vložtě do mléka.Houbičky se po druhé až třetí výměněně mléka opět vzpamatují a budou vám opět vyrábět lahodný kefír.    Cena za dávku (1čajová lžička)= 50,- Kč.Stačí na 250ml lahodného,levného domacího kefíru.K ceně je třeba přičíst poštovné 27,-Kč. |